Duurzaam Materiaal Ontwikkelen

Dit project is samen met een klasgenoot gemaakt. De opdracht was een duurzaam materiaal te ontwikkelen geschikt voor een vloer. Het volledige proces is te lezen in deze pdf Onderzoek Vloer Materiaal Hieronder kan je een verkorte versie zien en lezen.

Onderzoek

Na beide onze eigen testjes te hebben gedaan om een duurzaam materiaal te ontwikkelen kwamen we uit bij een combinatie van papier en suiker wax. We gebruikten meerdere lagen krantenpapier en persten dit samen nadat het even in water had gelegen. Na een paar uur dit onder de pers te houden werd het een harde tegel die we vervolgens in repen zaagden. De kopse kant van de repen legden we naar boven waardoor je de verschillende lagen van de krant kon zien. De repen legden we naast elkaar en dit was stevig genoeg om een eerste tegel van te maken.

Het idee was om vervolgens de wax als bind middel te gebruiken. Echter de wax trok in het papier en het zorgde er niet voor dat de papier repen aan elkaar bleven plakken. Vanaf toen besloten we te stoppen met de wax experimenten.

Toen zijn we opzoek gegaan naar een ander bindmiddel, en in plaats van een lijm soort te gebruiken kwamen we uit bij het aan elkaar rijgen van de repen. Om het duurzaam te houden kwamen we uit bij katoendraad. Katoendraad is stevig en een natuurlijk product, er moeten gaten in de repen worden geboord maar verder is het een kwestie van het aan elkaar rijgen van de papier repen.

Tenslotte hadden we een test gedaan met beton. We wilde kijken of dit als bindmiddel kon dienen. Echter het beton viel direct uit elkaar en de test leek mislukt. Maar toen we de test een paar dagen later erbij pakten kwamen we erachter dat de papier repen die gebruikt waren, keihard waren geworden.  Het beton was in de papier repen getrokken en daar hard geworden. Met deze bevinding kregen we de mogelijkheid een daadwerkelijke harde vloer te ontwikkelen.

Duurzaamheid/Recyclebaar

Alle materialen in het eindproduct is recyclebaar of herbruikbaar. Van papier kan weer papier gemaakt worden. Katoendraad kan hergebruikt worden of op natuurlijke wijze wegrotten. En tenslotte de variant waarin papier en beton samen gevoegd worden. In de bouw wordt papier en beton vaker samengevoegd, zo kan ook deze variant weer hergebruikt worden.